Zapomniałem hasła » Zarejestruj się »
gość
gość [22.09.08, 12:21]
Tagi: kuchnia | zdrowie
odpowiedzi: 15
Zgłoś

Jak odróżnić prawdziwy miód od podróbki?

Witam

Czy ktoś wie, jak skutecznie odróżnić prawdziwy miód od syropu cukrowego?

Dzięki za odpowiedź


Najlepsza odpowiedź
  • gość
    (9 - 6)
    60%
    gość [22.09.08, 18:00]
    Domowym sposobem trudno sprawdzić, czy miód nie jest podrobiony. Dobrej próbki nie można bowiem poznać ani po smaku, ani tym bardziej po kolorze, bo miody mają całą paletę odcieni barw i smaków. Obecność mąki lub krochmalu w miodzie można poznać po dodaniu paru kropel jodyny. Zmiana barwy na czarną lub niebieską świadczy o obecności mąki. Domieszkę kredy rozpoznaje się po burzeniu się miodu, wtedy gdy dodamy do niego octu lub innego kwasu. Miód można poddać jeszcze jednej próbie (jeśli jest płynny, nie skrystalizowany). Kropla miodu prawdziwego nie będzie toczyć się po wygładzonej powierzchni, tak jak to się dzieje z kroplą miodu zafałszowanego.
    z http://www.pasieka_gol.republi(...)htm#ciekawostki

    pozdrawiam :)

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Inne odpowiedzi
  • gość
    (3 - 7)
    30%
    gość [22.09.08, 12:25]
    wystarczy ze powachasz,zupelnie inny zapach!
  • gość
    (6 - 4)
    60%
    gość [22.09.08, 12:26]
    gdy przelewasz go do naczynia, to robi się charakterystyczny "dołek"
  • gość
    (4 - 4)
    50%
    gość [22.09.08, 12:34]
    Będę u pszczelaża czekać, aż sie skrystalizuje... super...
  • gość
    (6 - 4)
    60%
    gość [22.09.08, 12:51]
    glownie po zapachu,po wygladzie to raczej nie ,sa doskonale podrobki
  • gość
    (5 - 4)
    56%
    gość [22.09.08, 13:39]
    Trudno odróżnić - najlepiej po prostu kupić u sprawdzonego pszczelarza
  • gość
    (9 - 6)
    60%
    najlepsza gość [22.09.08, 18:00]
    Domowym sposobem trudno sprawdzić, czy miód nie jest podrobiony. Dobrej próbki nie można bowiem poznać ani po smaku, ani tym bardziej po kolorze, bo miody mają całą paletę odcieni barw i smaków. Obecność mąki lub krochmalu w miodzie można poznać po dodaniu paru kropel jodyny. Zmiana barwy na czarną lub niebieską świadczy o obecności mąki. Domieszkę kredy rozpoznaje się po burzeniu się miodu, wtedy gdy dodamy do niego octu lub innego kwasu. Miód można poddać jeszcze jednej próbie (jeśli jest płynny, nie skrystalizowany). Kropla miodu prawdziwego nie będzie toczyć się po wygładzonej powierzchni, tak jak to się dzieje z kroplą miodu zafałszowanego.
    z http://www.pasieka_gol.republi(...)
    pozdrawiam
    :)
    Domowym sposobem trudno sprawdzić, czy miód nie jest podrobiony. Dobrej próbki nie można bowiem poznać ani po smaku, ani tym bardziej po kolorze, bo miody mają całą paletę odcieni barw i smaków. Obecność mąki lub krochmalu w miodzie można poznać po dodaniu paru kropel jodyny. Zmiana barwy na czarną lub niebieską świadczy o obecności mąki. Domieszkę kredy rozpoznaje się po burzeniu się miodu, wtedy gdy dodamy do niego octu lub innego kwasu. Miód można poddać jeszcze jednej próbie (jeśli jest płynny, nie skrystalizowany). Kropla miodu prawdziwego nie będzie toczyć się po wygładzonej powierzchni, tak jak to się dzieje z kroplą miodu zafałszowanego.
    z http://www.pasieka_gol.republika.pl/miod.htm#ciekawostki

    pozdrawiam :)
  • gość
    (0 - 1)
    0%
    gość [21.01.10, 14:13]
    mój miód wielokwiatowy po skrystalizowaniu zmienił barwę z jasnego na brązowy/wyrażny brązowy/co się stało?czy on jest dobry?
  • gość
    (1 - 1)
    50%
    Gucio [29.01.10, 18:48]
    Miód miodowi nierówny, mimo bardzo ogólnej nazwy wspólnej.
    Trzeba zacząć od tego, że żeby się delektować miodem, trzeba mieć pewność że jest prawdziwy. Zdecydowanie najlepszą opcją na prawdziwy miód jest kupować od zaufanego pszczelarza. Po prostu raz trzeba zaufać i spróbować. Polecam Pasiekę na Warmii www.pasiekanawarmii.pl Mają tam sporo informacji o miodzie, galerie zdjęć z pasiek, a i zakupić można...
  • gość
    (0 - 2)
    0%
    Gucio [29.01.10, 18:50]
    Gucio
    Miód miodowi nierówny, mimo bardzo ogólnej nazwy wspólnej.
    Trzeba zacząć od tego, że żeby się delektować miodem, trzeba mieć pewność że jest prawdziwy. Zdecydowanie najlepszą opcją na prawdziwy miód jest kupować od zaufanego pszczelarza. Po prostu raz trzeba zaufać i spróbować. Polecam Pasiekę na Warmii www.pasiekanawarmii.pl Mają tam sporo informacji o miodzie, galerie zdjęć z pasiek, a i zakupić można...
    Powiększ mapę »
  • gość
    (1 - 0)
    100%
    MRN [28.05.10, 16:05]
    Wystarczy łyżeczkę miodu przelać ciurkiem przez szklankę ciepłej wody (nie gorącej) jeśli ładnie osiądzie na dnie tzn. że to prawdziwy miód jeśli się rozpuści w drodze na dno to fałszywy.
Dodaj odpowiedź
Odpowiada:
avatar gościa
:)
  • :/
  • :(
  • :)
  • :*
  • :<
  • :0
  • :o
  • >:D
  • :d
  • :|
  • :x
  • ;)
  • ;(
  • :p
  • :s
  • >:d
  • :D
  • >:o
  • :]
  • :[
  • :P
  • >:|

Pisząc odpowiedzi nie obrażaj innych. Więcej o netykiecie »

Wyszukiwanie
Zadaj pytanie
(potrzebujesz tylko 30 sekund!)
Opcje pytania
Inne z tej kategorii:
Sponsorowane