Zapomniałem hasła » Zarejestruj się »
falek
administratorfalek online [05.12.08, 22:52]
odpowiedzi: 24
Zgłoś

Jak zrobić żelki?

Czy jest to wogóle możliwe w warunkach domowych? Kiedyś dawno temu udało mi się zrobić landrynki... więc może i żelki da rade? Licze na waszą pomoc Samosie!

Pokaż odpowiedzi użytkownika (4) »


Najlepsza odpowiedź
  • PijanaPowietrzem
    (15 - 2)
    88%
    PijanaPowietrzem [05.12.08, 22:55]
    Składniki:
    400g skrobi spożywczych (np. skrobi ziemniaczanej, mączki ziemniaczanej, mondaminu)
    15 g żelatyny spożywczej w proszku
    35 ml wody
    30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego)
    20 g cukru
    10 g miodu (najlepiej płynnego)
    3 g kwasku cytrynowego


    Przygotowanie:
    1. blachę do pieczenia pokryć proszkiem ze skrobi ziemniaczanej, mączki czy mondaminu
    2. wymieszać dokładnie żelatynę z 25 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała.
    3. podgrzać mieszankę do 75 st. C.
    4. rozpuścić osobno w pozostałych 10 ml wody kwasek cytrynowy i cukier
    5. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać
    6. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając.
    7. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut.
    8. dnem wąskiej szklanki (lub innym naczyniem) w skrobi, tworzymy coś na wzór odlewów lekko przyciskając proszek. W tak powstałych formach, przy pomocy lejka, wlewamy nasza żelatynową mieszankę.
    9. Nasze żelki musza jeszcze 3 godziny przeleżeć, zależnie od swej grubości i kształtu. Aby się nie sklejały, po upływie danego czasu, można je jeszcze lekko oprószyć skrobią.

Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Inne odpowiedzi
  • gość
    (7 - 0)
    100%
    gość [05.12.08, 22:53]
    ja też:)
  • gość
    (6 - 0)
    100%
    gość [05.12.08, 22:54]
    a tak w ogóle to niedługo Mikołaj:)
  • falek
    (5 - 1)
    83%
    administrator falek [05.12.08, 22:54]
    kokrety drogie Panie kokrety, ja też lubie a sklepy zamknięte :(
  • gość
    (5 - 2)
    71%
    gość [05.12.08, 22:54]
    Bardzo dobre pytanie. Też bym chciała wiedzieć :D
  • gość
    (4 - 1)
    80%
    melvin [05.12.08, 22:55]
    da sie zrobic calkiem prosta metoda niestety to trwa troche bo musi stac w lodowce prawie dobe
  • gość
    (3 - 3)
    50%
    gość [05.12.08, 22:55]
    matko naprawde nie masz nic innego do roboty??? idz i kup a nie pierdol sie z tymmm
  • gość
    (3 - 1)
    75%
    gość [05.12.08, 22:55]
    mysle ze taniej bedzie ci kupic juz gotowe niz miala bys je sama robić
  • PijanaPowietrzem
    (15 - 2)
    88%
    najlepsza PijanaPowietrzem [05.12.08, 22:55]
    Składniki:
    400g skrobi spożywczych (np. skrobi ziemniaczanej, mączki ziemniaczanej, mondaminu)
    15 g żelatyny spożywczej w proszku
    35 ml wody
    30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego)
    20 g cukru
    10 g miodu (najlepiej płynnego)
    3 g kwasku cytrynowego


    Przygot owanie:
    1. blachę do pieczenia pokryć proszkiem ze skrobi ziemniaczanej, mączki czy mondaminu
    2. wymieszać dokładnie żelatynę z 25 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała.
    3. podgrzać mieszankę do 75 st. C.
    4. rozpuścić osobno w pozostałych 10 ml wody kwasek cytrynowy i cukier
    5. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać
    6. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając.
    7. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut.
    8. dnem wąskiej szklanki (lub innym naczyniem) w skrobi, tworzymy coś na wzór odlewów lekko przyciskając proszek. W tak powstałych formach, przy pomocy lejka, wlewamy nasza żelatynową mieszankę.
    9. Nasze żelki musza jeszcze 3 godziny przeleżeć, zależnie od swej grubości i kształtu. Aby się nie sklejały, po upływie danego czasu, można je jeszcze lekko oprószyć skrobią.
    Składniki:
    400g skrobi spożywczych (np. skrobi ziemniaczanej, mączki ziemniaczanej, mondaminu)
    15 g żelatyny spożywczej w proszku
    35 ml wody
    30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego)
    20 g cukru
    10 g miodu (najlepiej płynnego)
    3 g kwasku cytrynowego


    Przygotowanie:
    1. blachę do pieczenia pokryć proszkiem ze skrobi ziemniaczanej, mączki czy mondaminu
    2. wymieszać dokładnie żelatynę z 25 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała.
    3. podgrzać mieszankę do 75 st. C.
    4. rozpuścić osobno w pozostałych 10 ml wody kwasek cytrynowy i cukier
    5. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać
    6. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając.
    7. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut.
    8. dnem wąskiej szklanki (lub innym naczyniem) w skrobi, tworzymy coś na wzór odlewów lekko przyciskając proszek. W tak powstałych formach, przy pomocy lejka, wlewamy nasza żelatynową mieszankę.
    9. Nasze żelki musza jeszcze 3 godziny przeleżeć, zależnie od swej grubości i kształtu. Aby się nie sklejały, po upływie danego czasu, można je jeszcze lekko oprószyć skrobią.
  • azja
    (5 - 1)
    83%
    azja [05.12.08, 22:55]
    przepis:

    Składniki:
    400g skrobi spożywczych (np. skrobi ziemniaczanej, mączki ziemniaczanej, mondaminu)
    15 g żelatyny spożywczej w proszku
    35 ml wody
    30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego)
    20 g cukru
    10 g miodu (najlepiej płynnego)
    3 g kwasku cytrynowego

    Przygotowani e:
    1. blachę do pieczenia pokryć proszkiem ze skrobi ziemniaczanej, mączki czy mondaminu
    2. wymieszać dokładnie żelatynę z 25 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała.
    3. podgrzać mieszankę do 75 st. C.
    4. rozpuścić osobno w pozostałych 10 ml wody kwasek cytrynowy i cukier
    5. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać
    6. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając.
    7. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut.
    8. dnem wąskiej szklanki (lub innym naczyniem) w skrobi, tworzymy coś na wzór odlewów lekko przyciskając proszek. W tak powstałych formach, przy pomocy lejka, wlewamy nasza żelatynową mieszankę.
    9. Nasze żelki musza jeszcze 3 godziny przeleżeć, zależnie od swej grubości i kształtu. Aby się nie sklejały, po upływie danego czasu, można je jeszcze lekko oprószyć skrobią. google nie gryzą :p
  • PijanaPowietrzem
    (2 - 1)
    67%
    PijanaPowietrzem [05.12.08, 22:56]
    azja
    przepis:Składniki:400g skrobi spożywczych (np. skrobi ziemniaczanej, mączki ziemniaczanej, mondaminu)15 g żelatyny spożywczej w proszku35 ml wody30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego)20 g cukru10 g miodu (najlepiej płynnego)3 g kwasku cytrynowegoPrzygotowanie:1. blachę do pieczenia pokryć proszkiem ze skrobi ziemniaczanej, mączki czy mondaminu2. wymieszać dokładnie żelatynę z 25 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała.3. podgrzać mieszankę do 75 st. C.4. rozpuścić osobno w pozostałych 10 ml wody kwasek cytrynowy i cukier5. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać6. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając.7. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut.8. dnem wąskiej szklanki (lub innym naczyniem) w skrobi, tworzymy coś na wzór odlewów lekko przyciskając proszek. W tak powstałych formach, przy pomocy lejka, wlewamy nasza żelatynową mieszankę.9. Nasze żelki musza jeszcze 3 godziny przeleżeć, zależnie od swej grubości i kształtu. Aby się nie sklejały, po upływie danego czasu, można je jeszcze lekko oprószyć skrobią. google nie gryzą :p



    lol z tej samej strony sciągnełysmy! :P
Dodaj odpowiedź
Odpowiada:
avatar gościa
:)
  • :/
  • :(
  • :)
  • :*
  • :<
  • :0
  • :o
  • >:D
  • :d
  • :|
  • :x
  • ;)
  • ;(
  • :p
  • :s
  • >:d
  • :D
  • >:o
  • :]
  • :[
  • :P
  • >:|

Pisząc odpowiedzi nie obrażaj innych. Więcej o netykiecie »

Wyszukiwanie
Zadaj pytanie
(potrzebujesz tylko 30 sekund!)
Opcje pytania
falek - inne pytania Więcej pytań »
Sponsorowane